-
Elkész.
1 óra
-
Főzés
4 óra
-
Tálalásig
5 óra
-
4 főre
Hozzávalók
- 2 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része, fül)
- kb. 0,5-1 kg disznóhús (csülök húsos része, comb, esetleg lapocka)
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 fej fokhagyma
- 3 db tojás
- 20-30 szem fekete szemes bors
- só
Útmutató
-
1
A bőrös részeket alaposan tisztítsuk meg. A répát, fehérrépát tisztítás után nem vágjuk félbe, ha túl vastag, akkor negyedbe. A fokhagymát pucoljuk meg és a gerezdeket várjuk félbe, így jobban kifőnek az ízek. Egy nagy fazékba tesszük a húsokat, a sót és felöntjük kb. 2,1-2,3 liter vízzel. Megnézzük, hol van a víz szintje, mert a főzés végén is ennyinek kell lennie. Melegítsük 95 fokosra, amíg apró buborékok jelennek meg.
-
2
Ekkor vegyük takarékra a lángot, mert a kocsonyát nem szabad főzni, csak abálni. Így oldódnak ki a húsból azok az anyagok, amelyek a kocsonyásodást előidézik. Fedőt ne tegyünk rá, mert a víz egy részének el kell párolognia. Az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk! Amikor a húsos részek puhák, és a csontról kezdenek leválni (3-4 órahossza), akkor tesszük bele a répaféléket, borsot, fokhagymát.
-
3
Addig főzzük, míg leválnak a csontról a húsos részek. Közben keményre főzzük a tojásokat. A kocsonyával próbát csinálunk úgy, hogy egy cseppet tányérra cseppentünk a levéből. Betesszük néhány percre a hűtőbe. Ha megkocsonyásodik akkor lekapcsolhatjuk a lángot. Ha nem akkor főzzük tovább, de a vize már nem pótoljuk, és folyamatosan próbát végzünk míg jó nem lesz. A hozzávalókat kiszedjük, zöldségeket külön tányérba.
-
4
A kocsonyalevet leszűrjük, hogy az alján lévő üledék ne kerüljön bele. A levet kis időre félretesszük, hogy a zsír feljöjjön a tetejére, ekkor szűrővel vagy kanállal azt leszedjük róla. Mély tányérokba porciózd ki a húsokat, zöldségeket ha szereted, és a félbevágott tojásokat és merd rá a lét. Hűtsd le, majd hideg helyen, vagy hűtőben tárold fogyasztásig.
Főzési tippek
-
Főzési tipp:
-
Szerkesztő tanácsai