28
okt
-
Elkész.
1 óra
-
Főzés
3 óra
-
Tálalásig
4 óra
-
4 főre
Hozzávalók
- 2 kg bőrös malachús, ha lehet, akkor hasaalja, az a legfinomabb!
- 1 kg füstölt bordaporc, vagy kicsontozott füstölt csülök, esetleg húsos kolozsvári szalonna
- 1,5 kg savanyú káposzta (a legfinomabb kovászos káposztával, kár, hogy csak nyáron van!)
- 1,5 kg friss fehér káposzta
- 0,4 kg tisztított vöröshagyma
- 10 dkg füstölt kenyérszalonna
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 db szárított erős paprika
- 4-5 kávéskanál őrölt feketebors
- 4 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 4 dkg őrölt édesnemes paprika
- 2 marék rizs
- Igény szerint ételízesítő,só
Útmutató
-
1
Mindent úgy kezdünk mintha pörköltet készítenénk. A kockákra vágott szalonnát kisütjük tepertőnek. A pörcöket kiszedjük a zsírból, és megsütjük a zsíron a vöröshagymát. Ha megpirult, hozzátesszük az összedarabolt füstölt és bőrös húsokat, fokhagymát, borsot, köményt, némi vizet, és kezdődhet a főzés. Első időszakban sűrűn kell kevergetni, és fedő is mehet rá. Ha felforrt, akkor nincs más teendőnk, mint kóstolgatással, utófűszerezéssel, kevergetéssel, az elpárolgott víz pótlásával félpuhára főzni a húsokat.
-
2
Ha a pörköltünk szépen rotyog, akkor szórjuk rá az őrölt pirospaprikát is, majd mehet rá a savanyú illetve a legyalult fehér káposzta is. FIGYELEM!! Nem kell kimosni a savanyú káposztát, mert ugyanannyi édes fehér káposzta is megy hozzá, ami ellensúlyozni fogja a savanyúságát!
-
3
Forgassuk össze alaposan a káposztát a húsokkal, és főzzük tovább. A kis száraz erős paprikákat ki ne felejtsük belőle, csak ha letörik a csumája, akkor vegyük ki, és tálaláskor szolgáljuk fel, így nem lesz erős csak annak, aki igényli.
-
4
Ha a káposzták is kezdenek puhulni, akkor szórjuk a tetejére a rizst, de arra figyeljünk, hogy a szaft teljesen ellepje a rizsszemeket. Nem kell egyenlőre belekeverni, így biztosan nem fog a rizs odakapni az aljára.
-
5
A rizst elegendő akkor belekeverni, ha már teljesen puhára főtt minden, ez tulajdonképpen rántás helyett a sűrítőanyag. Vastag szeletekre vágott friss fehér kenyérrel és rengeteg házi tejföllel kínáljuk! Jó étvágyat hozzá!
Főzési tippek
-
Főzési tipp:
-
Szerkesztő tanácsai