28
okt
-
Elkész.
1 óra
-
Főzés
2 óra
-
Tálalásig
3 óra
-
4 főre
Hozzávalók
- 40 dkg tarkabab
- 10 dkg füstölt kolbász
- 50 dkg füstölt csülök
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 5 evőkanál zsír
- 3 evőkanál liszt
- 1 fej vöröshagyma
- húsleveskocka
- 1 kávéskanál pirospaprika
- bors, delikát
- 2 gerezd fokhagyma
- Csipetkéhez:
- 8 dkg liszt
- 1 tojás
Útmutató
-
1
Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk, beáztatjuk hideg vízbe. A csülköt alaposan megmossuk, majd feltesszük főni bő vízben, nagy fazékban. Ha megfőtt, levében hagyjuk kihűlni.
-
2
Másnap a csülköt kivesszük a főzőléből, felkockázzuk és félretesszük. A lét megkóstoljuk, mennyire sós. Egy részét a lének kimerjük, és vízzel addig hígítjuk, ameddig egy sós, de nem túl sós lét kapunk.
-
3
Ebben a lében tesszük fel főni a beáztatott babot. Ízlés szerint teszünk hozzá leveskockát vagy vegetát ha igényli. Amikor a bab félig megfőtt beletesszük a hasábra vágott sárgarépát, fehérrépát és a felkarikázott füstölt kolbászt is.
-
4
Amíg a leves fő, elkészítjük a levesbetétet. A tojást egy kicsit elkeverjük, hozzáadjuk a liszthez, megszórjuk egy csipetnyi sóval, és ezekből az anyagokból tésztát varázsolunk. Lelisztezett konyharuhára rácsipkedjük a tésztát, és beletesszük a lobogó levesbe.
-
5
Amikor a csipetke feljön a leves tetejére, beletesszük a csülköt is. Majd elkészítjük a rántást.
-
6
Másnap a csülköt kivesszük a főzőléből, felkockázzuk és félretesszük. A lét megkóstoljuk, mennyire sós. Egy részét a lének kimerjük, és vízzel addig hígítjuk, ameddig egy sós, de nem túl sós lét kapunk.
-
7
Az olajat forrósítjuk, hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, a lisztet és zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, adunk hozzá 1 kávéskanálnyi pirospaprikát és összekeverjük. Csap alá tesszük és kb. 2 dl vizet engedünk rá, folyamatosan keverjük, ne csomósodjon be. A levesre öntjük. Majd forralunk rajta egyet. És kész is az isteni csülkös bableves!
Főzési tippek
-
Főzési tipp:
-
Szerkesztő tanácsai